Imádok úgy beülni egy filmre, amikor a címén kívűl kb. semmit nem tudok róla, ugyanis mindig kellemes meglepetést okoznak ezek a filmek. Ez a "Safe House"-szal sem volt másképp.

Mikor megláttam, hogy Ryan Reynolds és Denzel Washington közösen fognak tombolni a filmben, akkor már tudtam: ezt látnom kell!

A történet alapjáraton elég egyszerű: Matt Weston (R.R.) a CIA ügynöke, legalábbis annak készül, ugyanis még csak egy eldugott fokvárosi poszton igyekszik feljebblépni a ranglistán. Itt nem más a dolga, mint őriznie a CIA védett házát. Azonban az első vendége a háznak, a CIA által talán legjobban üldözött személy, Tobin Frost (D.W.), az egykori ügynök, akit többszörös árulással gyanúsítanak. Ezután minden a fejetejére áll, ugyanis Frost-ot egy bizonyos információ miatt számunkra ismeretlen személyek üldözik, és Matt Weston-on a sor, hogy az ügy végére járjon.

A Védhetetlen ízig-vérig egy akciófilm, ahol minden 5. percben jön egy jókora adrenalin löket. Ennek ellenére, a történet remekül kidolgozott, persze itt is megvan az az összeesküvés-elméletes alapsztori, de mégis valahogy eredeti az egész, és tényleg leköti a néző figyelmét.
Denzel Washington hozta a szokásos formáját, külön öröm volt az a jelent, mikor levágta a sörényét, és újra a régi akcióhős énét hozták előtérbe. Ryan Reynolds nekem már a "Buried" óta az egyik kedvenc színészem, és ezzel az alakítással ismét bebizonyította, hogy miért.
A mellékszereplők is a helyükön voltak, akit utálni kellett azt utáltuk, akit pedig szeretni (volt ilyen?) azt szerettük.

ryan-reynolds-safe-house-572x355.jpg

Külön kiemelném még az operatőri munkát, ugyanis a kamerakezelés szerintem a film egyik legerősebb pontja. Hihetetlenül jól működött, minden egyes jelenet hatását tudták fokozni, függetlenül adtól, hogy az nyugalmasabb, vagy drámaibb volt-e.
A zenékről nem tudok annyi mindent mondani, ugyanis egy darab hang sem maradt meg belőle számomra, de ez nem amiatt van, hogy rosszak lettek volna, hanem egyszerűen annyira izgalmasak voltak a jelenetek, hogy tényleg háttérbe szorultak a zenék.

Meglepő, de komolyabb hibát nem tudnék felhozni, talán egy kicsit (tényleg csak egy kicsit) hosszabb volt a kelleténél a film. Viszont ezzel együtt feljön egy újabb pozitívum, ami az alkotás végét illeti. Az akciófilmek elég nagyrészével ellentétben, itt tényleg egy igen elgondolkodtató befejezést kaptunk, és egy elég nagy tanulságot is. (Minimális spoiler következik) Senkiben sem bízhatunk, még talán azokban a szervezetekben sem, akik direkt a mi védelmünkre jöttek létre.

A karakterek jellemfejlődése is zseniális volt, Matt és Tobin fordított arányosságban nyíltak meg és bizonytalanodtak el, ami mindkét karaktert élethűvé, és (számomra) szerethetővé is tette.

Összegezve, a Safe House egy remek film, remek színészekkel. A történet bár egy kicsit sablonos, mégis van benne valami plusz, ami sokat dob a filmen. Az akciójelenetek nagyon jók, azonban van pár, ami már-már túl pörgős, és ezt követi a kamera mozgatás is, így pár jelenet egy kicsit zavaró. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom a filmet, legalább egy egyszeri megnézésre, nem fogja megbánni.
Sokat gondolkodtam, hogy most egy gyenge 8-ast, vagy egy erős 7-est adjak a filmre, de inkább az aranyközépútat választottam. 7,5/10

Török Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://film-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr84208222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása