Sokszor elmondtam már, hogy nagyon nem szeretem az egész Batman "sorozatot", a hatalmas hype ellenére (miatt) sem. Persze a filmeket mind megnéztem, mert önmagukban -főleg az előző rész- enyhén szólva is megállják a helyüket. Így hát a mostani trilógia befejező része is kötelező megtekintést vont maga után. Nézzük hogyan sikerült Christopher Nolan végső (?) Batman-je, a Felemelkedés.

"-Nem akarod tudni, hogy ki is Ő valójában? -Pontosan tudom, hogy ki ő. Ő Batman."

A történetet szerintem már mindenki ismeri nagyjából. Gotham azokat az időket éli, mikor a rendőrök szinte unatkoznak, annyira leállt a bűnözés az elmúlt években, a nép pedig Batman-re inkább tekint gyilkosként, mintsem hősként. Azonban egyik pillanatról a másikra minden változik, felbukkan a könyörtelen Bane, akinek minden szándéka az, hogy a szabadságot hírdetve teljesen elpusztítsa Gotham városát. Itt volt hát az idő, a Sötét Lovagnak vissza kellett térnie.

Nincs mit tagadni, bármennyire is nem vagyok oda a Denevéremberért, a Felemelkedés egy közel zseniális film lett. Christopher Nolan egy művész, évről-évre olyan filmeket képes rendezni, amik majdhogynem legendává válnak. Sikerült megértetni velem azt, hogy a Sötét Lovag komoly, realisztikus világa hogy jön össze egy maszkos, denevérnek öltözött ürgével. Végre már nem húztam a számat, amikor magára öltötte jelmezét Bruca Wayne, és elkezdte "osztani az igazságot". A trilógia befejező részére talán még megkedvelnem is sikerült magát Gothamet, és annak világát. 

Hogy miért mondom ezeket? Nolan és csapata olyan (részben már adott) csavarokkal és változtatásokkal dobták fel a filmet, hogy már a 30. perc fele kezdtem érezni, hogy úristen, ez nagyon epikus lesz. Ennek ellenére a film szerintem lassan indult be, viszont tökéletesen alapozta meg a hangulatot, és mutatta be azt, hogy mi változott az elmúlt nyolc évben. Előzetesben rengetegen bírálták a macskanőt, mint hogy teljesen felesleges a karakterének behozatala a film utolsó részére. Tévedtek! Ez is azon változtatások része volt, melyek még érdekesebbé tették a történetet, és basszus, Anne Hathaway egyszerűen hibátlan színésznő. Eddig nem nagyon láthattuk ilyen szerepekben, és pont ezért lepett meg, hogy mekkora beleéléssel játszotta el a Robin Hood szerű tolvajt. Igazából nem fair külön kiemelni Hathaway kisasszonyt, mert minden színész a maximumot nyújtotta a szerepét illetően.

Elég csak végignézni a stáblistát, őrület, hogy milyen sztárparádé jött össze ismét a Sötét Lovagra. Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Morgan Freeman, Michael Caine és a már előbb említett Anne Hathaway. Akik jobban figyelnek, azok rájöhettek, hogy kihagytam valakit. Úgy gondolom, hogy Marion Cotillard még megérdemli a kiemelést, mert szerintem nála tökéletesebben senki sem képes előadni egy pálfordulást. Már az "Eredet"-ben is lehetett ezt érezni, de azért meglep, hogy tényleg ennyire tehetséges. (Ha már Eredet, csak nekem tűnt fel, hogy Nolan úr imád ugyanazokkal az emberekkel dolgozni? :D Hatalmas örömömre szinte a fél Eredet stáb csatlakozott a Sötét Lovag csapathoz is. Piros pont.) Joseph Gordon-Levitt is abszolút szárnyal (az Eredet óta). Emlékszem még, mikor még 4 évesen láttam a "Angyalok a pályán" c. filmben, nem gondoltam volna, hogy abból a kissrácból egy ekkora színész fog egykor válni. Szerintem a színészeket elég erősen kiveséztem, mindenki hibátlan volt, nagyon látszott, hogy ők is imádják ezt a filmet és abban is biztos vagyok, hogy mindegyikük szórakozott a forgatás alatt, mintsem dolgozott, és szerintem ennél nagyobb dolog nincs.

Visszatérve a cselekményekhez, a film remekül felvolt építve, viszont Nolan-ra nem jellemzően, szerintem itt volt jópár dolog, ami hatalmas lyukakat hagyott maga után. Rengeteg részlet érdekelt volna engem, amikre pont annyira tértek ki, hogy még homályosabb legyen az egész. Sötét Lovag remekül indult, hibátlanul folytatódott, viszont számomra az utolsó 20 percre -annak ellenére, hogy a film továbbra is epikus volt- valahogy leeresztett egy kicsit. Itt jöttek a képbe a sablonok, amiken egyszerűen már fogtam a fejem. Bane talán mindenidők egyik leg... nem is tudom mi a jó szó rá, legelvetemültebb főgonosza, szabályosan rettegtem tőle, és igen, ezt sikerült maximálisan elb*szni a film végére. Nekem egy ilyen vadállatba, aki könyörtelenül kivégez röhögve bármit, abba ne vigyenek bele egy... nem fogom lelőni, de aki látta a filmet, az tudja miről beszélek. Bane abszolút azt az egy emberi érzelemkifejezést hajtotta végre, ami semmilyen körülmények között nem illett hozzá, teljesen mindegy, hogy milyen előtörténete van. Komolyan, én itt már inkább mosolyogtam, hogy ezt most komolyan gondolták? Sajnos voltak még ilyen hibák a filmben, amik elvették a "tökéletes" jelzőt a Felemelkedéstől.
Mivel én nem ismerem a Batman képregényeket, nyugodt szível mondhatom, hogy a film rendkívűl csavaros volt, kb. 20 percenként történt valami, amire tényleg felkaptuk a fejünket, hogy "ne már, ezt nem gondoltam volna".

A kép világ és az effektek az előző részekhez hűen, itt is tökéletesek voltak, viszont ami még jobb volt, hogy a készítők nem estek túlzásokba. A darkos hangulat mellett mindig volt egy olyan érzésem, hogy Gotham valóban létezik, mert annyira passzoltak a díszletek és effektek az egész film sémájához, hogy minden harmonizált egymással. Ez nagyon tetszett, és több filmben is figyelni kéne erre, hogy a kevesebb néha több.
A film zenéit Hans Zimmer és James Newton Howard szolgáltatta nekünk, szerintem többet nem is kell mondanom, perfekt.

"Lángoszlop emelkedik..."

Szomorúan tapasztalom, hogy rengeteg ember azzal a címszóval megy el a Sötét Lovagra, hogy ő most egy abszolút a látványra kihegyezett akciófilmet fog látni. Az én tapasztalataim szerint, a mostani rész közel sem erről szólt. Egy kedves barátom hívta fel a figyelmemet arra, hogy az ilyen szuperhősös filmekben van mindig egy morális, erkölcsi tanítás, amire a Batman a legtökéletesebb példa. Amikor Batman "hivatalosan" is, 8 év után visszatér, szabályosan kirázott a hideg. Az emberek egy jelentős része Harvey Dent gyilkosaként tekintett rá, azonban volt akik továbbra is hittek benne, hősként néztek rá és várták, hogy visszatérjen a Sötét Lovag. Christopher Nolan imádja az utalásokat. Neki van egy saját jelrendszere, ami minden filmjében felfedezhető, és ez itt sem volt máskép. A már említett, a témában jártas barátom még a film előtt elmagyarázta nekem, hogy ez az egész denevéresdi miért lett Bruce Wayne védjegye. Emellett még azt is megtudtam, hogy a denevér a félelem legyőzésének jelképe. Először arra gondoltam, hogy igen, valószínűleg ezt magyarázták bele a Batman rajongók, de basszus, nem! Az egyik jelenetnél, mikor Wayne-nek valóban lekellett győznie a félelmét, a mellette lévő fal egyik üregéből denevérek repültek ki. Zseniális. A film emellett tele volt még ilyen morális dolgokkal, legfőbbképpen az ember örökös reményre való vágyát fírtatták, leginkább Bane karakterével. Ezért mondom én azt, hogy a Batman továbbra is inkább a gondolkodóbb embereknek való.

A Felemelkedés leggyengébb pontja a befejezés. Számomra sokkal több megválaszolatlan kérdés lett a film végére, mint amennyi az elején volt. Persze mondhatnánk, hogy hát Nolan mindig is erről volt híres, de itt nem erről volt szó. Ebből a szempontból szerintem a film egy kicsit felületes volt, lehet, hogy a Batman rajongók mindent megértettek, de én, mint kívűlálló abszolút nem vágtam, hogy most mégis mi van. Mármint, nem vagyok hülye, az egyértelmű dolgokat megértettem, meg hogy mi lett konkrétan a film vége, de aki látta, az tudja, hogy olyan abszolút utalások voltak a végén, amivel nem lehet lezárni egy trilógiát. Na mindegy, ezt nem feszegetném tovább, mert lehet, hogy tényleg csak én nem vagyok elég jártas Batmanben.

A lehető legtöbbet elmondtam Nolan újabb mesterművéről, a "Sötét Lovag:Felemelkedés" a filmek magas iskolájához tartozik, pár forgatókönyvbeli lyuktól eltekintve egy tökéletes, epikus és érzelmekkel teli filmről beszélünk, ami mindenki számára ajánlott. Én egyáltalán nem vártam a filmet, de talán az év legkellemesebb meglepetését okozta számomra. Az IMDb-n jelenleg 9.1 ponton áll a Sötét Lovag, viszont sajnos nekem le kell húznom ezt a számot... 9 pont, a 10-ből.

Török Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://film-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr694681991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L'Angelus 2012.10.01. 14:59:40

Azt hallottam, a "deh-shay! bas-sah-rah!" arabul azt jelenti: "láng-oszlop! támadj föl!"

Kedves és lelkesítő volt, hogy a börtönben a rabok ezt kántálják Bruce-nak, miután a cselekménybeli mélypontjára került.

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2012.10.01. 17:34:38

@L'Angelus: Egyetértek, szerintem messze az volt a film egyik legmegindítóbb jelenete. Nagyon eltalálták.
süti beállítások módosítása