Itt van hát a blog első kritikája, amit szerencsére egy kimondottan eredeti filmmel kezdhetek.

Sherlock Holmes 2 - Árnyjáték

Előre leszögezném, hogy az első részt egy nappal a második előtt néztem meg, így önkéntelenül is összefogom hasonlítani őket. A mérce magas.

Nos, a történet onnan folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Miután Sherlockék sikeresen leszámoltak Lord Blackwood-dal, csak azután döbbentek rá, hogy itt valami nagyobb dologgal kell szembenézniük. Innentől -a már első részben is feltünő, azonban arctalan- Moriarty professzort kell megállítaniuk, akinek egy elég sajátos elképzelése van a jövőről, viszont a történelem őt igazolta... de mivel nem szeretnék spoilerezni, így a történetről csak egy ilyen tömör összefoglalást szántam.

Mostmár térjünk rá a lényegi részre. Guy Ritchie (szerencsére) nem változtatott a jól bevált recepten, egy ugyanolyan pörgős, -bár itt már néhol azért voltak lightosabb részek- akciódús és egyben humoros filmet hozott össze. És a humorból nagyon könnyen leszűrhető, hogy a film nem veszi halálosan komolyan magát, ami itt óriási pozitívumnként hat, ugyanis a két karakterünk, Holmes és Watson kapcsolata, dialógusai alapjáraton adnak a filmnek egy bóhokás hangulatot, de a kellő komolyság ettől függetlenűl megvan.
És itt most rátérnék a karakterekre. Az első részben számomra tényleg Holmes-ék vitték el az egész filmet, mert egyszerűen zseniálisan kivannak dolgozva. De ehhez szükség volt két remek színészre is. Robert Downey Jr. és Jude Law egyszerűen erre a két szerepre születtek, velem tökéletesen elhitették, hogy ez a két filmbéli karakter valójában is létezik, annyira hibátlanul játszanak.

Viszont itt jön be az első hiba, ugyanis, mint az első részben is, ezt a duót egy harmadik női tag is kiegészíti. Csakhogy szerintem óriási hiba volt úm. kivenni a filmből Rachel McAdamset, mert a helyette kapott Noomi Rapace karaktere szerintem teljesen jellegtelen, unalmas, és emiatt a színésznő alakítása sem fogott meg... sajnos nálam ez elég nagy hiba volt, nagyon hiányzott Rachel...

A történet jó volt, bár szerintem néhol kicsit zavaros volt, mármint nem pontosan tudtam, hogy akkor most mire is megy a játék, mit akarnak megakadályozni? Kb. a film végéig azt gondoltam, hogy ez egy tipikus sablon sztori, persze Holmes stílusban. De nem. Ugyanis a film vége szerintem zseniális volt, és talán ez volt az egyetlen rész, amiben megtudta verni az elődjét. Az utolsó 20 perce tényleg izgalmas volt, érdekes és meghökkentő is egyben. De ami még ennél is fontosabb, elgondolkoztató.

A film technikailag szerintem tökéletes volt. Az effektek nagyon passzoltak, a helyszínek is szépek voltak, és aminek örültem, hogy az első részben tapasztalható, hihetetlen sajátos hangulat, ha nem is teljesen, de itt is megmaradt, amiben óriási szerepe volt a zseniális Hans Zimmer zenéinek... bár szerintem ez nem újdonság. A verekedés, vagy másnéven bullet-time jelenetek most is nagyon jók voltak, bár egy kicsit lehetett volna több is.

Azért volt még pár negatívum, melyek összességében nem ártottak annyira a filmnek, de azért illik megemlíteni őket. Az egyik az volt, hogy a poénok számomra néha inkább voltak nevetségesek, mint viccesek. Szal ez a "férfit nőnek öltöztetünk, azt dejólesz" dolog még mindig divat? Mert engem egy kisminkelt faszi inkább taszít, mint megnevettet. Hmm, ezen kívűl más komolyabb negatívumot végülis nem tudok felhozni.

Sherlock Holmes 2.-Árnyjáték összegzés: Holmes-ék történetét méltó módon folytatták. Mint már említettem a film pörgős, humoros, a színészi játék kíváló, habár Noomi Rapace cigánylány karaktere nekem nem tetszett. A film története a végére kibontakozott... ennyi pozitívum után azt gondolhatja az ember, hogy maximális elégedettséggel jöttem ki a moziból. Hát nem. Mint a folytasások nagy része, sajnos ez sem tudott teljesen felnőni az első részhez. Végig volt egy olyan érzésem, hogy az Árnyjáték egy magasugró, aki mindig megakarja ugrani az első rész magasságát, de sajnos az utolsó 10-15 perc kivételével szinte mindig leverte a rudat... de ettől függetlenül maximálisan megéri azt az 1.000 forintot, mindenkinek ajánlom a film megtekintését, de szigorúan mint különálló filmként érdemes ránézni, mintsem folytatásként.
A film nálam egy erős nyolcas, tehát: 8/10

The End (?)

Török Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://film-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr853527485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2012.01.08. 10:37:54

Remek kritika! Ha minden jól megy jövőhéten megyünk a párommal megnézni, így ez lesz a 2012-es év első mozifilm élménye számunkra. :)

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2012.01.08. 10:44:26

@Mick Kramer: Köszönöm szépen! Jó választás, nem fogtok csalódni. Előre is jó szórakozást!
süti beállítások módosítása