"Nincs karácsony karácsonyi filmek nélkül" -tartja a mondás... na jó, valójában nincs ilyen mondás, de szerintem ezzel az állítással mindenki egyetérthet. Én legalábbis kiskorom óta ezen az elven működök, ezért igyekeztem egy ilyen "különkiadás" keretében szemezgetni a legjobb karácsonyi filmekből, pontosabban a személyes kedvenceimből. Kezdjük hát:

Reszkessetek betörők (Home Alone)
A film, ami nélkül tényleg nem múlhatnak el az ünnepek, és ezt a TV társaságok is pontosan tudják, ugyanis évről-évre levetítik karácsony ünnepén ezt a már-már legendás filmet, sok ember örömére. Állíthatom, hogy nekem önálló filmként is a kedvenceim között van a Reszkessetek betörők első két része, amik mindig megtudják alapozni a karácsonyi hangulatot, még nyáron is. És igen, egy kisfiú is képes megvédeni a családi házat!

Télapu (The Santa Clause)
Az egyik legkellemesebb hangulatú karácsonyi film. Tim Allen remekül alakítja az eleinte kelletlen Mikulás-pótlást, majd végül őt is behálózza a szeretet ünnepe. A film szerintem inkább a gyerekkori emlékekből táplálkozik, legalábbis bennem inkább ez a nosztalgia-faktor érte el, hogy azt mondjam, ez is egy kötelező film, amit látni kell az ünnepek alatt.

A Polar Expressz (The Polar Express) 
Elég nagy rajongója vagyok Robert Zemeckis-nek, és a Polar Expressz kapcsán sem kellett csalódnom benne. Habár a film semmivel sem különb egy szebb animációs filmnél, mégis van egy olyan hangulata, ami engem a mai napig elvarázsol. Megéri átélni egy, a Mikulásban hitét vesztett kisfiú mesebeli vonatútját az Északi-sarkra. Én imádom ezt a kis filmet, aki pedig esetleg rajong Tom Hanks-ért, annak mindenképp kötelező darab, ugyanis a szereplők nagy részéhez egyaránt adja mimikáját s hangját.

A Grincs (How the Grinch Stole the Christmas)
Ron Howard rendezésében talán az egyik legfurább és legegyedibb karácsonyi filmet ismerhettük meg a Grincs személyében. A hópehelyben lévő kis világ karácsonyába nézhetünk bele, ahol minden szép és békés, azonban valaki, aki a hegyekben él, gyermekkori emlékei miatt gyűlöli a karácsonyt és feltett szándéka, hogy bosszúból Whoville lakóinak is megkeserítése ezt a számára szomorú ünnepet. A film persze a kicsit fura alaptörténettel együtt is nagyon aranyos. Jim Carrey fantasztikusat alakít a Grincs szerepében, az ilyen karaktereket egyszerűen neki találták ki. Mindenképpen látni kell!

Hull a pelyhes (Jingle All the Way)
Ismét egy személyes kedvenc. Kicsiként imádtam ezt a filmet, Arnold Schwarzenegger-ről nekem az emberek nagy részével ellentétben mindig ez a film fog eszembe jutni. A történet szerint Howard kisfia nagyon vágyik egy akció-hős figurára, a Turboman-re. Azonban Howard balszerencséjére az utolsó darabot is elviszik a játékból, így nem marad más választása... "életre kelti" Turboman-t!

Hóbarát (Jack Frost)
Az egyik legmeghatóbb ünnepi film. Az alaptörténet amennyire tűnik gyerekesnek, olyannyira tanulságos is. Jack Frost híres zenész akar lenni, azonban emiatt elhanyagolja családját, majd mikor rájön erre a komoly hibára, már túl késő, ugyanis halálos balesetet szenved. Azonban kap egy utolsó esélyt, szelleme visszatér egy hóemberbe, abba a hóemberbe, amelyet saját fia gyúrt. Amennyire megmaradtak bennem az érzések, inkább mondom azt, hogy ezt a filmet nem a legnagyobb karácsonyi hangulat közepette kell megnézni, hanem inkább egy nyugalmas téli estén.

Télbratyó (Fred Claus)
Mikor először kezdtem el nézni a Télbratyót, elég furán nézhettem az első 10-20 perc után. Utána viszont egy meglepően szórakoztató kis vígjátékot kaptunk, amiben Vince Vaughn hozza a szokásos karakterét, pont úgy, ahogy azt szokta. A történet viszonylag újszerű volt, ugyanis Fred testvére, a Télapó árnyékában élt egész életében, most egy szívesség keretében Frednek az Északi-sarkon kell besegítenie egy kicsit bátyjának.  Messze nem egy csúcs film, de úgy éreztem, hogy megérdemli a szereplést ezen a kis listán. A filmben egyébként Elizabeth Banks és Paul Giamatti is tiszteletét teszi, ezt mindenképp érdemes megemlíteni.

Kiskarácsony mindenáron (Deck the Halls)
Meglepett, hogy mennyire elszórakoztatott ez a film. A film két szomszédról szól, akiknek céljuk, hogy a lehető leglátványosabban díszítsék fel karácsony alkalmából a házukat, azonban ez a kis csata a végére egy igazi háborúvá válik. Danny DeVito és Matthew Broderick nagyon jól formálják meg a két rivalizáló szomszédot, ha már másért nem is, de miattuk megéri megnézni ezt a könnyed karácsonyi vígjátékot.

Kelekótya karácsony (Christmas with the Kranks)
Tim Allen ismét a listán. A film egy házaspárról szól, akiknek már elegük van a karácsonyból, és úgy tervezik, hogy elutaznak s ezzel teljesen kihagyják az ünnepeket. Azonban kapnak egy hívást lányuktól, aki karácsony idejér hazajön, mit sem sejtvén arról, hogy szülei mit terveznek. A házaspárnak egy napja van megoldani, hogy tetőtől-talpig karácsonyi hangulatban várják haza lányukat. Nagyon szórakoztató film, érdemes megnézni egy kis bejgli evés mellett.

Nos, ennyi lett volna az én kis kilenc filmből álló listám, szinte biztos, hogy kifelejtettem valamit, de azért hagytam még egy tizedik helyet, hogy azt ha gondoljátok, Ti osszátok meg velem. Ezúton is szeretnék minden kedves olvasómnak nagyon boldog Karácsonyt kívánni! Egyelőre azért nem ünnepeket mondok, mert az új év előtt még igyekszem jelentkezni, szerintem sejthető, hogy milyen típusú posztokkal. :)

Török Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://film-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr54979049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása