Először is szeretnék elnézést kérni, hogy már régóta nem írtam, de moziba sem jutottam el, és filmnézésre sem jutott időm, egészen tegnapig.

A "Felettünk a Föld" a témájával ellentétben nem mondható sci-fi-nek, egyértelműen egy nagyon művészien megrendezett dráma, ami az USA talán legrangosabb filmes fesztiválján, a Sundance-n is óriási sikert aratott.

A történet nagyon érdekes, és ötletes. Egyik nap az emberek a szokásos égbolton valami egészen meglepőt látnak, ugyanis egy másik, a megszólalásig hasonlító Föld-et vélnek felfedezni.
Itt jön képbe az egyik főszereplő, Rhoda Williams (Brit Marling), aki éppen enyhén ittas állapotban vezet hazafelé, amikor Ő is megpillantja az égen a hihetetlent, és ekkor bekövetkezik a baj. Frontálisan belehajtott egy másik autóba, ezzel tönkretéve egy egész családot, ugyanis a kocsiban csak John Burroughs (William Mapother) zenész maradt életben, elveszítve feleségét és gyermekét.
Az akkor még kiskorú Rhoda 4 évet töltött a börtönben, s miután kijött, lelkileg még mindig teljesen össze volt törve, gondnokként vállalt munkát a helyi iskolában.
Kínozta a bűntudat, muszáj volt bocsánatot kérnie John-tól. Azonban nem volt rá képes, hogy elmondja bűnét, és a teljesen szétzuhant férfihez egyfajta takarítónőként járt vissza, és ezáltal egyre közelebb kerültek egymáshoz...

Rhoda eközben jelentkezett egy olyan "nyereményjátékra", ahol egy jegy volt a győztes jutalma, méghozzá az ún. Föld 2-re. Egyes teóriák szerint a másik Földön az eredeti Föld lakóinak alteregói éltek, azonban mikor az első ember megpillantotta a Föld 2-t, akkor megtört a szinkronitás a két világ között, így a 4 évvel ezelőtti események talán teljesen máshogy alakultak a másik világon. Egy sikeres kapcsolatfelvétel alkalmával bebizonyosodott, hogy valóban az alteregóink vannak ott.

Többet nem lőnék le a film történetéből, ugyanis egyértelműen ez, és a két főszereplő a film legerősebb pontja. A "Lost"-ból már sokak számára ismerős, William Mapother remekül alakította a megkeseredett férj és apa karakterét, aki szép lassan megnyílt Rhodának. Ez egyébként Brit Marlingről is elmondható, a film előrehaladtával egyre többet tudhatunk meg a lány gondolkodásáról, és élfetfelfogásáról. Szerintem mindketten kifogástalanul játszottak, és nem véletlen, hogy a drámai részek olyan jól sikerültek.

Na igen, volt pár jelenet, ami tényleg szívbemarkoló volt, és végre teljesen a kizökkentett az egyszerű játék-filmek világából. Elkellett gondolkozni azon, hogy mi igazán fontos az életben, és mit kell kellőképpen értékelné, még mielőtt elveszítenénk.

Kiemelném még az operatőri munkát, ugyanis zseniális volt. Egyszerűen úgy érezheti a néző a kamera-mozgások miatt, mintha Ő is ott lenne a két szereplővel együtt a jelenetben, és ez teszi méginkább személyessé a filmet.
A zenék a helyén voltak, de nem kell nagy durranást várni tőlük, ugyanis gyakran sokkal hatásosabb volt a csend, mint egy Hans Zimmer féle fül-orgazmus.

A filmnek azonban szerintem volt egy hatalmas hibája. Minden csavart megpróbáltak, de ezzel együtt is kiszámítható volt ez a mű. Ha éppen mégis valami meglepett volna, a jelenet előtt pár perccel tudtad, hogy na, itt most ez- és az fog történni. És ez sajnos a film végi csattanóval is így volt. Valahogy olyan érzés volt bennem, hogy számítottam is rá, meg nem is. Szóval egyszerre lepett meg, és mondtam azt magamban, hogy: "Na, azért ennél többet vártam...". Ettől függetlenül ez tényleg egy művészi alkotás volt két megkeseredett ember kapcsolatáról, és egy alternatív világ lehetőségeinek latolgatásáról (habár az utóbbiból jóval kevesebb volt). 

Összességében a film tetszett, jó volt valami nagyjából eredetinek mondható alkotást lenni, és újra elgondolkozni egy filmen. Azoknak is erősen ajánlom, akik nem szeretik a drámákat, mert azért ez még sem volt az a klasszikus "százas zsepis" film. Sajnos a kiszámíthatóság miatt a "Felettünk a Föld" nálam egy kicsit kevesebb pontot kap, mint amit érdemelhetne, így egy erős 7-es, a 10-ből.

Török Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://film-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr583907702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása